8 jun 2023

Bella om projektledning och nya domstolsbyggnaden ”Du som kund kan pusta ut”

Vår projektledare Bella Ahlfors har rattat inflyttningen av norra Europas största domstolsbyggnad och har aldrig haft roligare. Men exakt vad gör hon för dig som kund? På vilket sätt axlar Bella och alla våra andra projektledare hela ansvaret? Jo…

Bella Ahlfors har arbetat som bygg- och projektledare i flera år och har de senaste månaderna rattat inflyttningen av Malmös nya domstolsbyggnad. En megapjäs i centrala stan med totalt 42 förhandlingssalar och cirka 600 arbetsplatser. Stort? Bauta! Det är norra Europas största domstolsbyggnad.

”Ett med kunden”

Bella har jobbat som projektledare åt Domstolsverket i flera år och har varit involverad i projektets alla skeden. Allt från upphandling till projektering, produktion och nu även inflyttning. I rollen som projektledare är hon spindeln i nätet och håller ihop alla delar.

– Det här har varit så kul! Det är väl därför jag säger vi, vi, vi om Domstolsverket hela tiden. Jag älskar uppdraget och känner mig som ett med kunden. Dessutom är det ett samhällsnyttigt projekt, ett hus som gör skillnad på riktigt, berättar hon.

7 snabba – så här hjälper vi er

En sprillans ny domstolsbyggnad eller ett mindre projekt spelar ingen roll. Vi på Pilotage rattar det mesta. Men vad är det exakt våra projektledare gör? Hur hjälper de er, våra kunder? Jo de:

  • håller ihop projektets alla delar så att inget – och då menar vi INGET – faller mellan stolarna. ”Vi är er förlängda arm och lättar er börda så att ni som kund kan pusta ut”
  • sätter ner foten. ”Ibland måste man välja ett av två spår för att komma vidare. Som projektledare är det ditt uppdrag att våga välja väg”.
  • ser till att tidplan och budget hålls. ”Det kostar tid och pengar när projekt står stilla.”
  • sköter all dialog med projektens olika aktörer och berörda
  • jagar svar och handlingar som ska in. Som en blåslampa. Fast en trevlig sådan såklart.
  • är ögon och öron på plats. ”Ibland sitter våra kunder på annan ort eller har ont om tid och då kan vi som projektledare lättare lösa frågor direkt på plats.”
  • Ser till att alla (ofta supermånga!) strävar åt samma håll. Projektledaren samordnar alla inblandade – från entreprenörer till de som ska nyttja och besöka projekten när de är färdiga.

Hur vi kan hjälpa dig och er? Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Malmös nya domstolsbyggnad
Malmös nya domstolsbyggnad