19 jun 2024

Elgiganten: ”Vi behövde hjälp av ett proffs”

När Elgiganten bestämde sig för att bygga en enorm lager- och logistikanläggning – på totalt 90 000 kvadratmeter – tog de hjälp av oss på Pilotage. De behövde någon som var med hela vägen, som fungerade som ett bollplank och hade ett helikopterperspektiv. Någon som ställde frågor som ”kan vi göra på ett annat sätt?”.

Andreas Alm är teknisk chef för Elgiganten Logistik och ansvarar för förvaltning och utveckling av företagets fastigheter. När man bestämde sig för att flytta hem en verksamhet från Tjeckien till Sverige började planeringen av en helt ny lager- och logistikanläggning i Jönköping.

Stort och komplext bygge
Andreas och hans kollegor hanterar massor av byggprojekt i vardagen men inte av den här digniteten.
– Det handlar ofta om utvecklingsprojekt och mindre byggen i befintliga fastigheter. Det här var ett stort och komplext bygge och eftersom vi har anlitat Pilotage i större byggprojekt tidigare kändes det självklart att ta hjälp av dem igen. Vi behövde hjälp av ett proffs, berättar han.

”Sett risker som vi inte sett”
Vi på Pilotage har fungerat som ett stöd hela vägen, från bygglovsprocess till detaljplaneförändringar, designfrågor och projektering.
– Det har varit jätteviktigt för mig, i projektmöten med entreprenörer och fastighetsägare, att ha ett bollplank. Någon som kan bryta in när något skaver, någon som hjälper oss att undvika risker och fallgropar, förklarar han och fortsätter:
– Vi har bollat många frågor fram och tillbaka och hela tiden har Andreas Thoursie (projekledare, reds. anm.) stuckit emellan med frågor som kan vi göra på ett annat sätt? Han har sett risker och hinder som vi inte har sett.

Vad blev den konkreta nyttan för er?
– Det är många olika delar. Han har guidat oss, säkerställt att vi har följt processen och varit kravställare i projektet. Han har varit spindeln i nätet och det har varit oerhört viktigt, inte minst med tanke på att det här projektet omfattar komplexa frågor och säkerhetsaspekter.

”Alltid snabba svar”
Att Elgiganten och Pilotage samarbetat tidigare underlättar också, menar han.
– De känner vår organisation och har snabbt landat rätt lösningar, vi har verkligen haft ett jättegott samarbete. Dessutom är Andreas alltid väldigt tillgänglig vilket är viktigt för mig, jag har alltid fått snabba svar.

Nu är ni i hamn, hur känns det?
– Riktigt skönt! Jag sover betydligt bättre nu än för ett halvår sedan.