15 dec 2021

Ett projekt är ett 1000-bitars pussel – Möt en av Pilotages projektledare, Johan Karela

Allt går, resten är bara attityd och begränsande tankar. Johan Karela är projektledare på Pilotage och han vet att det stämmer, för han har hängt ett tag i byggbranschen - närmare bestämt 23 år. Han klev alltså in samma år som Peter Jöback slog Svensktoppsrekord med Guldet blev till sand som toppade i 74 veckor. Det var också året när Marabou slutade tillverka Toy, Google grundades och Uddevalla firade 500 år som stad.

Det blir gott om tid för att leda byggprojekt det. Under de åren får man en viss erfarenhet, vare sig man vill eller ej och Johan har upplevt de flesta situationer som kan uppstå.

Det kan bitvis vara ett tufft arbete att lösa problem och utmaningar på löpande band, men han har ett synsätt som funkar alla dagar i veckan.

– I min roll är det otroligt viktigt att kunna se helheten här och nu – och samtidigt kunna blicka framåt. När man gör det blir eventuella bekymmer längs vägen inte lika dramatiska och lättare att förhålla sig till. Man förstår konsekvenserna av händelser och beslut och då blir kontexten glasklar. Det blir extremt meningsfullt att lösa problemen som uppstår eftersom de blir en del av kedjan som leder till något fantastiskt.

Det finns bara ovanliga dagar i Johan Karelas arbetsvardag. Mötena är visserligen många, men innehållet i dem varierar – tidplanering, pengar, avrapportering. Och i slutändan handlar det om en enda sak: människor och relationer. Att vara projektledare är att vara empatisk, lyhörd och lite envis. Det är han som håller ihop det praktiska, men det går bara att göra det om alla inblandade förstår sitt viktiga bidrag och kan samarbeta.

– Jag ser behovet och tar flaggan. Det innebär att jag också tar ansvaret för att alla som följer med vet vart vi är på väg.

Ett 1000-bitars pussel

Ett projekt är ett 1000-bitarspussel där projektledaren är den som ser vad bilden föreställer och ska förmedla den så att alla bygger åt samma håll. Att se vad som krävs – och framförallt när – är ett hantverk.

– Man måste ha respekt för alla roller i ett projekt eftersom alla behövs precis lika mycket. Jag behöver pusha lagom mycket och prata så att alla förstår – snickaren och VD’n ska lägga samma pussel, med fullt engagemang i helt olika bitar. Det blir inte klart utan någon av dem.

Johan gillar genomarbetat. Alla moment i ett projekt ska vara genomtänkta och han gillar att göra det lilla extra, inte för att han måste – men för att han vill. Och för att det sporrar andra projektmedlemmar att tänka likadant. Byggnader ska inte vara vita opersonliga lådor, de ska leva och ge något extra i sin utformning. Det allra viktigaste är att inte glömma bort vad slutprodukten handlar om: människor. Fastigheter byggs för olika typer av möten mellan människor. Det är mer än en byggnad – det är en upplevelse där besökare, hyresgäster och andra som vistas i fastigheten blir en del av det slutliga projektet. Oavsett om det är ett hotell, kontor, handelsplats eller ett helt stadsbyggnadsprojekt där människor både arbetar och lever.

Mer än bara teknisk kunskap

Johan pratar om vikten av att ha empatisk förmåga i en bransch som ofta uppfattas som hård, där vändningarna är snabba och besluten tunga. Varje fattat beslut får stora konsekvenser på tid och ekonomi.

– Jag tror man måste gilla att det går upp och ner för att trivas med projektledarrollen. Jag triggas verkligen av tävlingsmomentet som ett byggprojekt innebär. Att leverera på utsatt tid och se slutresultatet i form av glada människor som får en bra upplevelse är en kick i sig.

När projektet är slutfört håller Johan Karela sig helst i bakgrunden och betraktar det som teamet åstadkommit tillsammans. Det färdiga resultatet är bevis nog på att hans insats funkat och jobbet är väl utfört.

– Det är klart att jag är stolt och glad när ett projekt är i hamn. Särskilt när jag märker att alla inbladade mått bra hela vägen. Där skiljer Pilotage ut sig på marknaden. Den tekniska kunskapen är det många som har, men för oss är människan det viktigaste på riktigt. Hur vi svarar, följer upp och informerar är en del av att våra projekt blir lyckade. Alla känner trygghet och transparens. Det är oerhört viktigt för att man ska trivas på jobbet och leverera kvalitet.

Att palla trycket

Alla ska må bra i teamet och det inkluderar givetvis även projektledaren själv. Hur gör han för att inte stressa ihjäl sig?

– Eftersom man förmodligen kan bygga hus dygnet runt är det verkligen viktigt att koppla bort ordentligt. Annars är man där igen och tänker på materialval och tidsplaner och olika utmaningar. Jag gillar naturen och har ett stort travintresse. Som många andra tycker jag om att umgås och äta gott. Det är viktigt att ha kul också.

Det där med att ha roligt är en viktig värdering för hela Pilotage. För att palla trycket behöver lättsamheten i varje projekt. Man behöver inte vara oseriös bara för att man har nära till skratt.

– Det kanske låter som en självklarhet, men på Pilotage är det faktiskt en djupt rotad övertygelse. Vi tror på att människor som mår bra och har kul också klarar av mer, tycker om sitt jobb och gör det lilla extra i varje steg. Jag vill alltid välja optimism. Visst finns det problem och utmaningar, men man kan välja sin inställning. Och min är att allt går att lösa.