12 sep 2023

Hjälp oss! sa Bromma Blocks

Tänk er det här: Två enorma butiker som ska byta lokaler, mitt i ett fullsatt shoppingcenter. Hur gör man det snabbt och utan att störa vare sig besökare eller hyresgäster? I en byggnad som är K-märkt?

Hur lång tid tar det, vad kostar det, när kan det bli klart? Sådana frågor gillar vi på Pilotage, det är det vi är proffs på. Att lotsa och leda och ta en idé ända in i mål. Det kan handla om bygget av ett sprillans nytt kontorshus som ska projektledas, en inflyttning i en domstolsbyggnad eller – som den här gången – en rockad mitt i ett populärt shoppingcenter.

”Hela vägen in i mål”
Ägarna till Bromma Blocks – CBRE Investment Management – hörde av sig och bad om hjälp att flytta XXL in i nya lokaler och City Gross, i sin tur, in i XXLs befintliga lokaler.

– Först gjorde vi en övergripande kostnadsuppskattning. Vi räknade på tidsåtgång och gjorde en grov plan för själva genomförandet. Parallellt under förhandling med tilltänkta hyresgäster fungerade vi också som bollplank. Vi anlitade en totalentreprenör och tillsammans arbetade vi fram en mer detaljerad plan för genomförandet, berättar projektledare Ola Fahlander.
Vi på Pilotage har också haft dialog med myndigheter när det till exempel har handlat om bygglov och antikvarier.

– Vi har drivit projektet hela vägen in i mål, säger projektledare Ola Fahlander.

– Ja, vi hjälper fastighetsägaren att förverkliga sin vision. De kan se de kommersiella möjligheterna, vi hjälper dem att komma dit, förklarar projektledare Hampus Ulriksson.

K-märkta byggnader
Förutom att det var bråttom var byggnaderna i sig en utmaning. Bromma Blocks håller nämligen till i flygplatsens gamla K-märkta hangarer som är både blå- och grönklassade. De har ett kulturhistoriskt, arkitektoniskt och byggnadstekniskt värde vilket innebär att förändringar måste göras varsamt och i tät dialog med antikvarie.

”Behöver verka osynligt”
Förutom XXL och City Gross berördes även ett tiotal andra hyresgäster, när det blev dags att frigöra utrymmen och göra lokalanpassningar.

– Allt behöver lira tidsmässigt. Det gäller att ha en tydlig tågordning och samtidigt låta den vara levande och anpassningsbar, förklarar Hampus.

– Och så gäller det att hålla alla hyresgäster, som vi hela tiden knuffar på, nöjda. Ska vi bila och såga i betong, ja då gör vi det på natten för att inte störa. Vi behöver verka… osynligt!

Samtidigt som det ska gå snabbt?
– Ja precis, haha!

Ett roligt projekt?
– Ja, verkligen. Det har varit utmanande, vi har varit ett sammansvetsat gäng och haft en riktigt bra dialog, konstaterar Hampus.

– Och så har vi lyckats hålla budget och tidplan riktigt bra hela vägen, instämmer Ola.

Hur det ser ut i Bromma Blocks? Kika in i gallerian! https://brommablocks.se/