26 okt 2023

Kronprinsen i ny kostym: ”Vana att driva stora projekt”

Totalrenoveringen av hela kvarteret Kronprinsen i Malmö var efterlängtad. Och utmanande. För vad sägs om att bygga om ett helt kvarter samtidigt som en pandemi slår till och materialpriser skjuter i höjden?

Kvarteret Kronprinsen i Malmö är mest känt för sitt blå mosaikklädda höghus som var stans högsta byggnad fram tills Turning Torso kom och snodde ledningen 2005. Kvarteret byggdes under 1950- och 60-talet med bla Rockefeller Centre som inspiration och tanken var att man både skulle kunna bo, arbeta och sköta livspusslet här. Och så blev det. Här finns bostäder, ett köpcenter med butiker, kontor, vårdcentral, kyrka, tandläkare, mataffär och en massa annan service. Problemet är att hela kvarteret med tiden blev riktigt slitet.

På ruinens brant
Så pass slitet att det inte har funnits något större intresse bland aktörer att vara kvar, man har sökt sig till andra områden. Kvarteret stod på ruinens brant i många år och 2019 började dåvarande ägaren Akelius arbetet med att rusta upp området, något som nuvarande ägaren Heimstaden sedan tog vid. Det har handlat om allt från att anlägga en ny innergård och sätta sprillans ny fasad till att bygga nya torg och energieffektivisera hela kvarteret. Allt, prick allt skulle ses över.

”Sopat ut allt”
Vi på Pilotage har projektlett det största delprojektet – renoveringen av stadsdelscentret och garaget på våningen under. Ett omfattande uppdrag på mer än 40 000 kvadratmeter.
– Vi har verkligen sopat ut allt i stadsdelscentret. Vi har rivit alla installationer och ytskikt och byggt upp en standard som motsvarar dagens och morgondagens behov. Vi har sett över tillgängligheten och planlösningen och bland annat utgått från mat och service på ett nytt sätt, förklarar projektledare Johan Karela och fortsätter:
– Tiderna ändras, handeln ser annorlunda ut i dag. Det gäller att fortsätta vara relevant annars dör man ut.

Komplexiteten utmanande
Det mest utmanande har varit att ta hand om olika intresseägare på bästa sätt.
– Att flytta Hemköp och Systembolaget från utvändigt läge längre in i huset var en stor apparat när övrig verksamhet parallellt skulle rulla på. Samtidigt som vi har flyttat hyresgäster har vi behövt ta hänsyn till befintliga hyresgäster och till boende över köpcentret. Vi har inte kunnat riva på natten, för då skulle vi störa de som bor i lägenheterna och dagtid stör vi de som verkar där. Komplexiteten i en så här stor byggnad är utmanande.

En balansgång?
– Ja, verkligen. Dessutom har tiden i sig varit en utmaning. Vi drog i gång under pandemin, Ukrainakriget bröt ut och så har det varit inflationer, räntor och materialpris som skenat så det har också varit ett oförutsägbart ekonomiskt läge, förklarar Johan.

Acceptera och planera för förändringar
Vilken tur då, att Pilotage har lång erfarenhet av stora projekt.
– Vi förstår hur vi behöver organisera oss över tid. Vilka som behöver finnas på plats när, vilka vi ska flytta vart och när. Att driva det och samtidigt ta hänsyn till hyresgästerna och få alla verksamheter att fungera under byggtiden – det är vi proffs på, förklarar Johan och fortsätter:
– Det är också viktigt att planera för det oplanerbara, plötsliga förändringar. Gör man inte det kör man rakt in i väggen.

Hur planerar man för det oväntade?
– Det handlar om attityd. När vi går in i ett sådant här arbete vet vi att vi behöver vara uthålliga och ha förmågan att snabbt tänka om. Vi behöver acceptera att förändringar kommer och hantera de istället för att se dom som problem.

Gammal själ i ny kostym
Nu har Kronprinsen har fått sin nya kostym, en 60-talskostym med modern touch.
– Tanken har hela tiden varit att behålla själen och det ursprungliga konceptet. Vi har bland annat bevarat konstverk, renoverat en gammal fontän, tagit fram replikamaterial på den gamla mosaiken och sett till att fönster och dörrar, som förvanskats genom åren, nu liknar det ursprungliga.

Och vad tycker du om slutresultatet?
– Det är en otroligt fin och trivsam miljö med bra service vilket hela stadsdelen kommer att uppskatta. Redan när jag bodde i området för över 15 år sen behövdes något göras, så det känns tillfredställande att i dag ha varit med och skapat en ny mötesplats värdig Kronprinsen och Slottsstaden.