29 nov 2023

Pilotage deltar i projektledningen av Park Central: ”Superkul! Och en jätteutmaning”

Park Central – en av Göteborgs nya signaturbyggnader – är ett unikt kontorshus (vad sägs om gigantiska våningsplan med fokus på välmående?) och också ett unikt och komplext bygge att projektleda. Fastigheten byggs nämligen ovanpå Västlänkens tågtunnel.

Park Central blir en kontorsbyggnad med stationsuppgång och handel, en byggnad på totalt 40 000 kvadratmeter. En stor och stolt byggnad i centrala Göteborg, precis bredvid Centralstationen. Huset kommer utgöra en del av den nya stadsdelen Centralstaden.

– Hela projektet är unikt. Dels ligger det riktigt centralt i Göteborg, dels är våningsplanen ovanligt stora, 5 500 kvadratmeter per plan. Det kommer locka många stora hyresgäster som annars tvingas sitta på flera olika våningar. Här kan alla sitta på ett och samma plan, förklarar Erika Ejdestig, projektledare på Pilotage och fortsätter:

– Det är superkul att få vara med på ett så här pass stort och centralt nybyggnadsprojekt. Vi har en riktigt bra organisation och vi har väldigt roligt tillsammans!

Hissen ner till tåget
Det är NCC Property Development och Jernhusen som tillsammans står bakom bygget av Park Central, genom JV-bolaget Park Central AB. Och tanken med att huset ligger där det gör – på en tunnel – har med stadsutvecklingen att göra. Det handlar om att binda ihop staden så att inte tunneln blir en barriär.

– När du kommer från tåget kommer du direkt upp i byggnaden med närhet till staden och när du ska ta tåget ja då tar du bara hissen ner till perrongen, förklarar Erika Ejdestig.

Komplext och utmanande
Att fastigheten byggs på Trafikverkets tunnel är såklart en utmaning.

– Det finns många tekniska bitar att ta hänsyn till, mellan Trafikverket och Park Central. Deras el måste till exempel vara helt skild från vår och vibrationer från deras tunnel får inte fortplantas i vårt hus vilket är en utmaning. Direkt under oss har vi nämligen en tågväxel.

En utmaning också, att bygga mitt i stan?
– Ja, logistiken under produktionstiden är ett komplicerat pussel för projektets entreprenör NCC Building att lägga. Det är trångt och materielleveranser måste detaljplaneras, då det saknas yta i direkt närhet till byggnaden.

Ett hus där du mår bra
Park Central kommer att vara ett hus som främjar välmående, där du ska kunna arbeta, träna, äta och uträtta ärenden. Här kommer det finnas allt från kontor till mataffär, butiker, gym, coworking och restauranger. All tänkbar service för att fixa det berömda livspusslet.

– Vårt uppdrag just nu är bland annat att bevaka Jernhusens, alltså den kommande fastighetsägarens, intressen i ett förvaltningsperspektiv och att bidra med vår erfarenhet till projekteringen för vad vi tror att butikerna och restaurangerna kommer att behöva. Och där kan vi vara trygga i vår erfarenhet. Vi kan se till vad vi på Pilotage brukar kravställa för exempelvis en restaurang i den här storleksordningen.

Vilken betydelse har det, att vara med i ett så pass tidigt skede?
– Det betyder oerhört mycket, då har vi alla möjligheter att skapa rätt förutsättningar i huset från början. Vi bidrar med vår erfarenhet kring handel så rätt verksamhet hamnar på rätt plats i huset, ser över vad restauranger och butiker behöver och i vilka lägen de kommer vilja etablera sig. Det, i sin tur, gör att det blir lättare att hyra ut framöver.

Färdigt 2027
Park Central kommer stå helt färdig år 2027. Men eftersom tågen börjar rulla i slutet av 2026 måste många funktioner i huset vara på plats redan då.

Vad ser du mest fram emot?
– Att se det färdiga resultatet! Det kommer bland annat bli en väldigt speciell fasad med trälameller och mycket glas. Det är roligt att få vara en del av något som kommer synas så väl i staden och det är fascinerande att det kommer stå där i resten av mitt liv, säger Erika Ejdestig.