19 sep 2023

Projektledare Douglas: ”Vi får alla att jobba åt samma håll”

Ska en uppdragsgivare bygga 110 lägenheter, ja då är det vårt ansvar som projektledare att se till att det blir så i slutändan. – Du är personen som håller ihop allt från budget och tidsplan till frågor som dyker upp. Du navigerar och ser till att rätt person får rätt information, förklarar Douglas Hörberg.

Det handlar om att både ha ett helikopterperspektiv och att kunna dyka djupt i vissa frågor, för att vara en skicklig projektledare enligt Douglas Hörberg. Som att ta fram utredningar, beslutsunderlag och jaga information från hyresgäster. Allt som krävs för att inte fastna i produktionen.
– Och, inte minst, att få alla att jobba åt samma håll. Alla involverade ska känna att de är med och bidrar till något större och att de är en viktig del i projektet.

Hur lyckas du med det?
– Du behöver lyssna in och förstå alla delar och discipliner i projektet och hitta en väg som passar så många som möjligt. Det är viktigt att skapa den där gemenskapen och delaktigheten. Det är aldrig så att du bara monterar fönster eller bara målar en lokal, det är tillsammans som vi bidrar till att bygga det där nya kvarteret.

Vad är viktigt för att kunna göra ett bra jobb?
– Att verkligen förstå frågeställningen, att skaffa all information som krävs för att kunna fatta smarta beslut, och att vara pragmatisk. Det går inte alltid enligt plan och då är det viktigt att inte fastna.

Och roligast med jobbet?
– Att man hela tiden kastas in i nya situationer och lär sig nytt. Hur en fastighet ska energioptimeras, ett passagesystem integreras eller bestämma om vi ska ha solfångare eller solceller på taket till exempel. Du ska kunna lite om det mesta och det finns inte en arbetsdag som känns monoton.
– Sedan är det kul att se att kunderna är så tacksamma över den här typen av hjälp. De behöver inte driva in underlag, fixa förarbetet eller se till att allt rullar på, det gör vi. Det blir en avlastning för hela deras organisation.

Och nu är du med och bygger ett helt nytt kvarter?
– Precis! Just nu projektleder vi bygget av ett hybridkvarter i Burlöv strax utanför Malmö.
Trianon, fastighetsägaren, och Burlöv Center bygger hyres- och bostadsrätter, kontor, vårdcentral, folktandvård och andra verksamhetslokaler. En massa olika funktioner i ett och samma kvarter.

Fullt upp på jobbet – hur kopplar du av?
– Det blir mycket tid med min fru och vår tvååring. Eftersom jag är gift med en norska blir det mycket vandringar och skidåkning. Det finns inget dåligt väder, enligt henne.

Håller du med?
– Haha…. Tja, till viss del. Men visst blir saker roligare i bra väder?