7 feb 2024

”Allergiska mot det går inte – vi ser vägen framåt i alla lägen”

Det finns något som skiljer Pilotage från andra, något som gör oss unika. Och det är att vi aldrig nöjer oss med riktigt vass kompetens, stolta case och flera års erfarenhet. För oss är våra attityder allt.

Som projektledare i bygg- och fastighetsbranschen hjälper vi våra kunder att driva projekt och idéer hela vägen in i mål. Det kan handla om ett sprillans nytt kontorshus, hotell, ett köpcenter som ska renoveras eller en hel stadsdel som ska byggas. Och vi brinner för att projektleda och göra den här resan framgångsrik för våra kunder. Vi har kompetensen, kunskapen och en massa års erfarenhet. Men vi har också något annat som gör oss unika.

”Måste ha rätt attityd”
Och det är övertygelsen om att allt handlar om attityd. Vi brukar likna det vid en pyramid där vår kompetens är själva basen, följt av våra attityder och till sist leveransen som utgör pyramidens topp. Alltså: allt vi gör färgas av och filtreras genom våra attityder och beteenden.
– Många säljer på sitt cv, den formella kompetensen. För oss räcker inte det. Du, som projektledare, måste ha rätt attityd och stå tryggt i rätt värderingar, förklarar Michael Swall, vd för Pilotage, och fortsätter:

– Om vi kokar ner våra attityder handlar det om att se vägen framåt i alla lägen. Vi fokuserar på vad som går, inte på vad som inte går.

Våra fyra attityder
Som nyanställd på Pilotage skriver du inte bara på ett anställningskontrakt, du skriver också under på våra fyra attityder: vi vill mer, vi skapar och utvecklar relationer, tar ansvar hela vägen och vi bygger Pilotage. Vad betyder det då? Jo, att vi ligger steget före, är nyfikna, sätter mål, levererar och firar och att vi alltid ser till att göra det lilla extra. Att vi vågar vara raka och personliga, bygger tillit, är ödmjukt kaxiga och bryr oss – på riktigt. Att jag, som medarbetare, säger som det är, lyssnar för att förstå, driver på min och vår gemensamma utveckling. Jag vet att min insats bygger vår framgång, att jag spelar roll. Och slutligen, att vi bygger Pilotage vilket innebär att vi tror på varandra, samarbetar och delar med oss. Vi skapar nya framgångar, lär av våra framgångar och av våra misstag. För att få det här att leva i vardagen så måste ord och handling hänga ihop.

”Orkar, vågar och kan”
Så hur – konkret – märks det här för dig som kund? Michael Swall berättar:

– Vi kommer alltid med förslag på lösning. Oavsett vilken utmaning en kund står inför och oavsett hur långt skridna planerna är kommer vi alltid med ett förslag på lösning. Och vi driver frågan åt våra kunder.

– Vi vågar, orkar och kan. Många möter kundens problem med ett nytt problem och motfrågor: ”Jaha, men hur har ni tänkt att organisera er?”. Så jobbar inte vi, vi är allergiska mot det. Det kan bli flera avstickare längs en resa och en hel del vägbulor att ta sig över. Efter ett gäng utmaningar är det många som inte orkar utan väljer att ta the easy way out, genom att säga ”nej” eller ”det går inte”. Vi har blicken långt fram, på målet och vi kommer dit vi tittar.

– Vi justerar. Vi kanske befinner oss sent i projektet när ni som kund inser att ni hade velat göra något på ett annat sätt. Fått till en annan planlösning eller adderat andra funktioner till exempel. Här är det många aktörer som säger nej, vi hinner inte, det kostar för mycket, det går inte. Vi, på Pilotage, säger sällan att det inte går. Och gör vi ändå det, så baseras det på ett aktivt val där vi ställt upp alternativen mot varandra. Behöver vi justera något längs vägen och för att skapa en total affärsnytta så är det dit vi siktar.

– Vi förstår er. Vi har mycket kunskap om och erfarenhet av den kommersiella sidan. Vi förstår kundens kund, alltså hyresgästens behov. Vi har väldigt mycket erfarenhet av den typen av projekt, både som helhetsansvariga för projekt och som delar i en projektorganisation.

Vår grundkompetens och formella utbildning är bara en klinisk faktor. Det är attityderna som omvandlar grundkompetensen till en leverans.
Summa summarum: attityderna = allt.