30 sep 2024

Vinsterna med samverkan – 7 snabba

Allt fler kunder efterfrågar det, men vad är egentligen grejen med samverkan? Pilotage både utbildar i och driver samverkansprojekt och vi är övertygade om att vinsterna är enorma. Företaget Purac håller med.

Jörgen Senyk har arbetat med samverkans- och partneringprojekt sedan 2012 och har varit samverkansledare åt bland andra Lunds tingsrätt och Nya sjukhuset i Malmö. Han är också medförfattare till boken ”Bättre samverkan i samhällsbyggandet med ISO 44001 – i stället för att hjälpa till hjälps vi åt”.

En gemensam grund
Och det är precis det samverkan handlar om, menar Jörgen Senyk. Att hjälpas åt. Ett byggprojekt blir lätt komplext eftersom det många gånger är flera olika aktörer inblandade.
– När vi upprättar den gemensamma samverkansplanen går vi igenom hur vi arbetar bäst tillsammans, bygger kultur och värdegrund, listar mål och de effekter som projektet ska nå. Vad är viktigast i projektet, är det ekonomin? Tidsplanen?

Enligt Jörgen Senyk handlar det om att bygga trygghet och ärlighet, att skapa relationer.

”All kompetens nyttjas”
Allt fler av Pilotages kunder har börjat efterfråga samverkan, som företaget Purac till exempel. Purac designar, bygger och renoverar reningsverk, vattenverk och biogasanläggningar i Sverige. De ser en ökad efterfrågan av samverkansprojekt i hela branschen.
– Många av våra kunder, alltså kommunerna, vill jobba i samverkan och det vill vi också för det blir väldigt lyckade projekt, förklarar Johanna Norup, marknads- och försäljningschef på Purac.

Vad beror det på?
– Jag tror det handlar om att man utnyttjar allas erfarenhet och kompetens på ett väldigt bra sätt. Både beställarnas erfarenhet och kompetens, och vår. Alla är med och bidrar från början med målet inställt på projektets bästa. Dessutom har vi väldigt roligt och trevligt ihop.

”Bra tips och många insikter”
Många av Puracs medarbetare arbetar i samverkansprojekt och för att lyfta organisationen ytterligare anlitade man Pilotage och Jörgen Senyk för en workshop.
– Vi gick igenom vad vi har lärt oss av tidigare projekt och hur vi kan jobba för att kommande projekt ska bli lyckade. Vi fick bra tips och tricks och många bra insikter. Utnyttjar vi alla fördelar i samverkan med partners? Hur kan vi göra det ännu bättre? Den typen av frågor ställde vi oss.

Vad tar du med dig?
– Mycket! Bland annat hur viktig starten är för att ett projekt ska bli lyckat, att låta samverkansdeklarationen blir ett avstamp i arbetet, berättar Johanna Norup.

Vinsterna – 7 snabba
Fördelarna med att samverka är många enligt Jörgen Senyk. Till exempel:

  • Projektet blir mer som ett gemensamt bolag. Vi-känsla och engagemang byggs direkt.
  • Alla detaljer i projektet får ett tydligt mål och syfte.
  • Besluten som fattas blir långsiktiga och hållbara.
  • Samverkan bygger stolthet. ”Alla som är med i projektet vet varför de bygger, för vem och hur; med långsiktiga, genomtänkta och fungerande lösningar”.
  • Kunskapsöverföring! Man lär sig av varandra.
  • Som beställare är du delaktig i besluten = du blir en bättre beställare på kuppen.
  • Samverkan möjliggör fokus på kvalitet. Projektet omsätter erfarenheter, främjar innovation och lagbygge.

– Jag hoppas att jag får utbilda och leda många fler samverkansprojekt. Det finns en enorm stolthet i att göra något gemensamt och att fira när allt är klart. När stommen är rest, taket är lagt och hyresgäster flyttar in, avslutar Jörgen Senyk.