15 apr 2024

Guld till Kronprinsen – Sveriges bästa handelsplats

Kronprinsen i Malmö har korats till Sveriges bästa handelsplats i NCSC Awards. Vi på Pilotage – som projektlett den omfattande renoveringen – tycker såklart att… – … det är jättekul! Det var stenhård konkurrens, det här känns riktigt roligt, säger projektledare Johan Karela.

Kronprinsen har genomgått en otrolig förvandling de senaste åren. Kvarteret, som byggdes under 1950- och 60-talet, stod på ruinens brant i många år. Det var slitet och eftersatt. 2019 började den dåvarande ägaren Akelius rusta upp området, ett arbete som nuvarande ägaren Heimstaden tog vid. Allt, precis allt, skulle ses över.

”Modern och nytänkande”
Och visst blev det ett helt nytt köpcenter. Något som vinsten i NCSC Awards – köpcentrumbranschens årliga prisutdelning – blev ett kvitto på. I juryns motivering stod det bland annat: ”Man vårdar och lyfter fram historien i byggnaden samtidigt som gestaltningen är modern och nytänkande. Med hög kvalitet på material och detaljer har man skapat en plats som känns varm och omhändertagande.”

–  Vi bevarade mycket av den ursprungliga arkitekturen och lade till en modern touch. Vi valde också material som ger en bra känsla för hela platsen. Och det blev inbjudande, det är lätt att känna ”här vill jag sätta mig en stund”, säger Johan Karela.

Cykelbana inomhus
Förvandlingen av kvarteret Kronprinsen var omfattande. Renoveringen var på mer än 40 000 kvadratmeter och i princip allt i köpcentret sopades ut. Installationer och ytskikt revs för att bygga upp en ny och modern standard. Och visst finns det, precis som juryn påpekar, ett nytänkande som sticker ut. För vad sägs till exempel om en cykelbana som leder in i huset?
– Du kan cykla rakt in i köpcentret, parkera intill mattorget för att sedan handla mat, hämta paket i postboxen eller gå på AW och sedan trampa hem igen, berättar Johan Karela.

Vid cykeltorget, som det kallas, finns det också möjlighet att pumpa däcken, ladda cykelbatteriet eller reparera cykeln.

Vad betyder vinsten för Pilotage?
– Det spelar såklart en jättestor roll. Det är ett erkännande av projektet och ett erkännande av oss på Pilotage, att vi och alla andra i projektet har gjort ett riktigt bra jobb. Vi har också en väldigt nöjd kund som får en hävstång i sin fortsatta utveckling av kvarteret.

Hur firades det?
– Det blev en kväll på stan, med mycket skratt! Det blev en rätt så sen kväll.

Läs mer om förvandlingen av Kronprinsen här!