Tjänst

Entreprenadbesiktning

Kort sagt så innebär en entreprenadbesiktning att besiktningsmannen med sina biträdande besiktningsmän kontrollerar att entreprenören har levererat det beställaren har köpt. Som grund för besiktningen ligger kontraktshandlingarna som beställaren handlat upp entreprenören på.

Vi kan hjälpa professionella fastighetsägare att verkställa olika typer av entreprenadbesiktningar, antingen gör vi det själva med våra egna besiktningsmän eller så tar vi hjälp av vårt kontaktnät runt om i landet.

Besiktning av projekt i din fastighet

Just ordet ”entreprenadbesiktning” kan låta lite formellt. Det är det också, det är en formell procedur där flera olika juridiska aspekter blir bindande. Vilka det är beror på vilken typ av besiktning som ska ske. Ofta säger vi bara ”besiktning” och menar i många fall ”slutbesiktning”, det är då bl.a. garantitiden börjar ticka, försäkringsansvar och ansvar för driften övergår från entreprenören till beställaren m.m. m.m.

Fast man kan också se en slutbesiktning lite som en examensdag! Det är den dag som alla projektets intressenter är lite på spänn, inte helt ovanligt är man lite nervös, många har kämpat in i det sista med att bli klara på utsatt tid. Oftast genomförs en slutbesiktning med en platschef i spetsen som under månader, kanske år drivit en byggproduktion mot satta mål tillsammans med sin beställare och sina underentreprenörer. Sannolikt har resan varit både utmanade och lärorik och äntligen så är man klar! Som besiktningsman kommer vi dit sista dagen på projektet och ska berätta om entreprenaden kan godkännas eller inte. Det går ofta att ta på stämningen i rummet.

Besiktningsman bygg – Termer och begrepp

Precis som mycket annat så finns det såklart ett fikonspråk för de olika typer av begrepp och besiktningar. Ett axplock av de vanligaste:

Förkortningar

BM

Besiktningsman. Ofta är det besiktningsman bygg som är den sammankallande besiktningsmannen. Det kan bara finnas en besiktningsman. Vi hade tyckt att det vore rimligt att även ha en besiktningskvinna, men nomenklaturens utveckling har inte hängt med i evolutionen.

BBM

Biträdande besiktningsmän. Expertkompetenser inom tex. Styr, El, VVS, Kyla, Mark, Hiss, Brand m.m. Dessa hjälper BM att bedöma de olika delarna i en entreprenad.

FB

Förbesiktning. Som det låter. En besiktning som sker innan entreprenaden är klar, ofta i syfte att göra normerande bedömningar eller att besikta delar som senare inte är åtkomliga.

SB

Slutbesiktning. Sker i samband när projektet är färdigställt.

EB

Efterbesiktning. Sker som en uppföljning på kvarvarande fel.

GB

Garantibesiktning. Här görs en kontroll under eller vid garantitidens utgång.

FSB

Fortsatt slutbesiktning. Det vill man helst undvika, då det i regel innebär att entreprenaden inte blev godkänd och att fastighetsägaren inte kan ta över projektet som planerat, men bl.a. risk för att hyresgästen inte kan flytta in.

Det finns mer och fler begrepp, dessa kan vi hjälpa er att bena ut. Tveka inte att kontakta oss om ni vill ha hjälp med entreprenadbesiktning!

 

Läs mer om flera av våra tjänster

Michael Swall

Är du intresserad av den här tjänsten? Skriv till mig så hör jag av mig!
RELATERAT: